Meet AQ: ingredientul secret care te duce din criză în viitor

Vreau să te întreb ceva: Cum ar fi să știi exact unde să intervii pentru ca oamenii din echipa ta să performeze în această perioadă de incertitudine? Cum ar fi să știi ce abilități să dezvolți la oamenii din echipa ta pentru ca ei să transforme provocările aduse de pandemie în oportunități pentru dezvoltare?

Știu că te întrebi ce înseamnă AQ. Este cel mai recent ’frate’ care se alătură IQ și EQ (coeficientul de inteligență și coeficientul de inteligență emoțională). Este coeficientul de adaptabilitate (Adaptability Quotient) care măsoară inteligența adaptabilității (Adaptability Intelligence). AQ măsoară adaptabilitatea la schimbare: abilitățile care te ajută să te adaptezi, modul cum abordezi adaptarea la schimbare și caracteristicile mediului în care exiști și care te sprijină sau te împiedică să te adaptezi.

Schimbarea este inevitabilă. Și totuși, atât de mulți oameni și atât de multe organizații și afaceri s-au obișnuit să o evite și să o ignore cu orice preț. Dar asta nu face ca schimbarea să dispară. Schimbarea e aici și va rămâne. Ritmul în care se schimbă lumea în care trăim este din ce în ce mai rapid. Tehnologia se dezvoltă mai rapid decât reușim noi, ființele umane, să ținem pasul. Riscul să fim lăsați în urmă crește exponențial. Ca să supraviețuim, trebuie să ne adaptăm. Dar a aspira doar la supraviețuire nu este suficient. Este în natura noastră umană să căutăm mai mult și mai bine, să creștem și să ne dezvoltăm permanent. Cine nu se va schimba, va dispărea. Nu la modul fizic, ci va înceta să conteze. Cine se va adapta nu doar va supraviețui, ci va înflori și va cunoaște succesul. Schimbarea e aici. Și opțiunile sunt simple: te schimbi sau dispari. Te adaptezi și contezi. Adaptabilitatea devine, din ce în ce mai rapid, măsura succesului individual și organizațional.

Presiunea schimbării era deja aici înainte de pandemie. Unele industrii resimt deja provocările schimbării de câțiva ani. Odată cu pandemia însă, provocările s-au extins rapid în toate industriile și pe tot globul, iar presiunea nevoii de adaptare a crescut nu doar la nivel de structuri (organizații, afaceri, instituții) ci și la nivel individual. Forumul Economic Mondial a estimat că 40% dintre ocupațiile care există astăzi, nu vor mai exista peste 10 ani. Studiul McKinsey arată că aproximativ 375 milioane de persoane trebuie să se recalifice, să treacă la noi ocupații și să învețe noi abilități în această perioadă. Angajații, echipele, afacerile și organizațiile trebuie să se adapteze rapid pentru a diminua stresul, anxietatea și a preveni colapsul. Adaptarea înceată sau insuficientă va costa din ce în ce mai mult. În acest context, AQ devine un avantaj competitiv și un partener pentru transformare, care va ajuta la navigarea prin incertitudine și la trecerea din criză către un viitor prosper.

Dar cât este de ușor pentru o persoană, o echipă sau o organizație să se adapteze? Care sunt caracteristicile care pot accelera adaptarea? Cum arată un mediu în care adaptarea se întâmplă rapid și eficient? Ce poate face un angajator ca să sprijine adaptarea cât mai rapidă și coerentă a echipei sale?

La aceste întrebări te ajută să răspunzi coeficientul de adaptabilitate (AQ). Cunoscând coeficientul de adaptabilitate al oamenilor, la nivel individual, și al echipei, la nivel colectiv, poți identifica intervențiile țintite care generează adaptare și inovare, care duc echipa și organizația la nivelul următor și care diminuează stresul și anxietatea asociate schimbării și incertitudinii. ”Dacă nu poți măsura, nu poți îmbunătăți” spunea Peter Drucker. AQ măsoară adaptabilitatea pe trei dimensiuni: abilitatea, caracterul și mediul. Împreună, acestea cumulează 15 dimensiuni de evaluare care includ tenacitatea (grit), modul de gândire (mindset), reziliența (resilience), abilitatea de a lăsa de-o parte modul obișnuit de a face lucrurile (unlearn*), speranța (hope), stilul de gândire și de motivație, sprijinul echipei, mediul de lucru sau stresul la locul de muncă. Pentru echipe, AQ oferă măsura disponibilității la schimbare (change readiness index) și la recalificare (reskill index).

Modelul AQai este ancorat în cercetare științifică și este construit pe premisa că adaptabilitatea este o combinație complexă între abilități, caracter și mediu. Raportul oferă rezultate individuale (AQme) și la nivel de echipă (AQteam) pe fiecare dintre cele 15 dimensiuni și predicții de optimizare la nivelul echipei pe două dimensiuni (disponibilitatea la schimbare și la recalificare), oferind informații despre nivelul actual de adaptabilitate al oamenilor și mediului și dimensiunile pe care pot fi gândite intervenții țintite pentru a crește nivelul adaptabilității și a asigura succesul pe termen lung al oricărui program de dezvoltare a resurselor umane.

Eu sunt trainer și coach. Dezvolt programe personalizate pentru echipe și organizații care vor să-și crească performanța și să avanseze spre misiunea lor. Atunci când știi de unde pornești și pe ce construiești, cresc exponențial șansele să dezvolți intervenții țintite care produc rezultatele dorite mai rapid și la scară mai mare. Atunci când instrumentele pe care le folosești sunt ancorate în știință, puterea și valoarea informațiilor pe care le primești crește și ea exponențial. AQ este un instrument la începutul carierei. IQ (coeficientul de inteligență) există de aproximativ 100 de ani, modelul DISC (analiza comporamentală) este folosit în resursele umane de aproximativ 60 de ani, iar EQ (coeficientul de inteligență emoțională) a apărut acum aproximativ 30 de ani. Astăzi este vremea lui AQ (coeficientul de adaptabilitate) care va crește rapid în contextul unei lumi în schimbare la viteză maximă. AQ are nevoie de vizionari care cred în el. Eu cred în puterea AQ de a ajta oamenii și echipele să se adapteze mai ușor la schimbarea care vine, inevitabil și cu viteză, peste noi toți.

Schimbarea e aici. Știu că e provocator. Sunt Cristina Rigman, primul practician certificat AQai din România și sunt aici să te ajut. Noi transformăm modul în care oamenii și organizațiile se adaptează la schimbare.

PS: AQai nu e pentru oricine. Este pentru cei care cred că inteligența artificială este o oportunitate pentru umanitate, nu o amenințare. Și sunt gata să își evalueze adaptabilitatea în dialog cu chatbot-ul Aida, ghidul AQai. Care nu doar că îți adresează întrebări, dar îți și sugerează resurse care să te ajute să dezvolți anumite dimensiuni ale adaptabilității tale. Wanna jump in? Dă-mi de veste 😊

PPS: Investește 11 minute într-o incursiune provocatoare în viitor și scrie-mi aici ce crezi. Abia aștept să te citesc!

 

* Traducerea pentru ”unlearn” ar fi ”a dezvăța”, pe care l-am considerat, însă, prea simplist pentru a cuprinde înțelesul pe care îl asociez termenului ”unlearn”.