Despre cum nu vrei ceea ce crezi că vrei

Știu că e posibil să te fi săturat deja de toți cei care cred că știu de ce anume ai tu nevoie.

Dar te întreb, sincer: tu chiar știi de ce anume ai nevoie?

Nu de puține ori facem lucruri de care credem că avem nevoie. Uneori ni se pare că a funcționat. Cel puțin pe termen scurt. Alteori, nici măcar pe termen scurt nu funcționează. Nu știu cât de multă energie depunem fiecare să aflăm de ce uneori funcționează și alteori nu. E ceva introspecție de făcut aici, ca să ajungi la ceva rezultate, și există riscul să fie nevoie să vezi și ce nu prea vrei să vezi. Așa că de multe ori renunțăm la analiză, pentru că inventăm o nouă nevoie și ne concentrăm pe îndeplinirea ei. Și ea va funcționa ca și cealaltă și tot așa. Și tot așa.

În perioada carantinei de anul trecut, tentația cumpărăturilor online a fost foarte mare. Nu știu voi cum ați fost, dar mie îmi sfârâiau uneori degetele să comand o rochie nouă o pereche de sandale cu gândul la vară sau ceva nou, orice, care să mai anime carantina. Așa a apărut rochia roșie. Între noi fie vorba: nu aveam nevoie de o rochie roșie nouă. Dar am vrut-o tare și mi-am spus că am nevoie să o cumpăr. Așa mare nevoie am avut de ea, că nu am purtat-o încă niciodată, deși a trecut mai bine de un an de la perioada carantinei din 2020.

Eu nu voiam de fapt o rochie nouă. Eu voiam sentimentul de libertate, de bucurie, sentimentul de unicitate pe care îl ai atunci când porți o rochie nouă și te plimbi pe străzile unui oraș nou…eu voiam de fapt să mă simt într-un fel anume. Aveam nevoie să mă simt într-un fel anume. Și achiziționarea unei noi rochii roșii a fost modul prin care am crezut că voi reuși să mă simt așa. Am reușit? Nu prea, de vreme ce a trecut un an și nu am îmbrăcat rochia roșie. Pentru că sentimentul de libertate, bucurie și unicitate nu ar fi venit la pachet cu purtatul unei noi rochii roșii în casă sau în curte. Pentru că eu nu voiam o rochie roșie, eu voiam bucuria și libertatea de a fi într-un loc nou, nu de a purta o haină nouă.

Și-acuma vin și vă provoc să vă întrebați, atunci când vă bântuie nevoia de a cumpăra ceva nou, de a vă schimba culoarea la păr sau de a muta mobila prin casă: ce stă în spatele acestei nevoi? Ce vreți voi de fapt? După ce sentiment tânjiți? Căci nu e, cu siguranță, despre o rochie sau o culoare nouă și nici despre rotitul dulapurilor prin casă. E despre altceva, dinăuntrul nostru. Și odată ce vom descoperi ce vrem de fapt, e posibil să găsim o cale să obținem asta pentru mai mult timp.

Mi-e foarte clar că nu aveam nevoie de o rochie roșie nouă. Și pentru că a trecut mai bine de un an de când am crezut că achiziționarea ei îmi va aduce bucuria și libertatea după care tânjeam în carantină, am decis că o voi purta prima dată în prima zi de vacanță din acest an, atunci când voi fi în călătorie și voi trăi din plin sentimentul de bucurie și libertate. Pentru că eu asta voiam. Iar acum știu.

Tu ce ai căutat, de fapt, în ultimele cumpărături pe care le-ai făcut?