Tu ce știi cu adevărat despre adaptABILITATEA ta?

Tu ce gândești cu privire la pandemia Covid-19: ”Oare cât mai durează până revenim la viața obișnuită?” sau ”Cum să fiu mai bun/ă și sa fac lucrurile mai bine în noul context?

Schimbarea este inevitabilă. Și totuși, atâția oameni și atâtea organizații o evită sau o ignoră. Ne schimbăm pentru că trebuie sau atunci când simțim că nu avem de ales.

Studiile spun că 40% dintre ocupațiile actuale vor dispărea și 375 de milioane de oameni trebuie să se recalifice în următorii 10 ani. (World Economic Forum 2020; McKinsey 2020) Oare vei fi și tu printre aceștia?

Schimbă-te sau vei dispărea!” nu e un slogan, este deja o realitate. Modelele de muncă și educație, relațiile interumane și lucrul în echipă, definirea peformanței și livrarea de servicii s-au schimbat radical în perioada pandemiei. Revenirea în activitate nu înseamnă că reluăm de unde am rămas. Înseamnă că găsim un alt mod de a face lucrurile.

În martie 2020 m-am temut că nu voi reuși să îmi plătesc facturile, căci munca mea depindea aproape 100% de călătorii și activități față în față. Multe contracte au intrat în stand-by și toate activitățile s-au anulat sau amânat. Când am înțeles că pandemia nu se va termina în două luni, am re-învățat să creez experiențe de învățare, să dezvolt capacități, să mă conectez cu oamenii și să anim discuții și schimburi de experiență online. Am făcut din 2020 un an mai profitabil financiar decât 2019, pentru că m-am adaptat.

Dar cum se adaptează oamenii? Care sunt abilitățile care îi ajută să se adapteze mai rapid și fără disconfort semnificativ? Cum pot fi oamenii sprijiniți să îmbrățișeze schimbarea, mai degrabă decât să îi reziste? Cum arată organizația care reușește să se adapteze din mers la incertitudine și schimbare?

Adaptabilitatea este o ABILITATE care se poate dezvolta.

Acum putem înțelege și măsura adaptabilitatea. Astfel putem accelera adaptabilitatea individuală și a echipei, dobândind un avantaj competitiv. Inteligența adaptabilității și Coeficientul de adaptabilitate (AQ) sunt partenerii tăi pentru transformarea care va duce echipa la succes. Înțelegând cine și de ce se adaptează, cum și în ce condiții oamenii se adaptează, poți investi strategic în sprijin personalizat pentru ca tu și echipa ta să vă adaptați mai ușor și mai rapid.

Covid-19 nu este ultima criză. Schimbări și perturbări ale modului obișnuit de a face lucrurile vor continua să apară. Indiferent de natura crizelor și perturbărilor viitoare, cheia reușitei sunt oamenii. Dacă oamenii sunt pregătiți să facă față incertitudinii și schimbării, orice organizație, afacere sau instituție va reuși. Nu știm exact ce va urma, așa că trebuie să fim pregătiți pentru a accepta și performa în incertitudine.

Tu cum îți pregătești echipa pentru ce urmează? Dar pe tine?