Despre personalităti și DISCutii

Simplul fapt că vorbești nu înseamnă că ești auzit, cu atât mai puțin ascultat și înțeles. Dacă ai spus sau gândit vreodată ”nu asta am vrut să spun” atunci știi foarte bine despre ce vorbesc. Consumăm mult timp și energie pentru a rezolva neînțelegeri mai mici sau mai mari, datorate comunicării ineficiente, în familie, la serviciu sau cu prietenii. Și totuși, eu cred că poți comunica eficient cu orice persoană dacă știi cum să-i vorbești. Vezi tu, oamenii sunt diferiți. Dar sunt diferiți în mod predictibil, iar dacă știm să le descifrăm personalitatea reușim să le vorbim ”pe limba lor”.

Multă vreme am crezut că atenția mea la detalii este un defect care mă face perfecționistă și dificil de mulțumit. După ce am primit raportul indicatorilor de personalitate DISC am înțeles că atenția mea la detalii este de fapt punctul forte al stilului conștiincios care nu lasă latura mea dominantă să ia decizii pripite. Raportul DISC a pus într-o nouă lumină multe dintre trăsăturile pe care știam că le am și mi-a indicat și capcanele sau punctele oarbe, acele lucruri pe care le fac fără să îmi dau seama și care nu sunt întotdeauna plăcute pentru cei din jurul meu. Acum mă surprind gândind despre ceea ce spun sau fac ”Ah, ce replică de C a fost asta!” și îmi zâmbesc, pentru că mă înțeleg mai bine. Știu de unde vine acest comportament și știu că pot lucra cu mine să corectez ceea ce nu îmi place sau ceea ce folosesc în exces. Pentru că știi tu, orice punct forte folosit în exces, devine un punct slab.

Hai să-ți spun de unde vine DISC: de la Dominant, Influent, Statornic și Conștiincios, adică cele patru stiluri de personalitate definite de William Martson în 1926 în cartea ”Emoțiile oamenilor obișnuiți”. Toți oamenii au o personalitate care combină, în proporții diferite, toate cele patru stiluri. Unii dintre noi avem un singur stil dominant, alții avem combinații de două sau chiar trei stiluri dominante. Odată ce înveți despre stilurile de personalitate, îți va fi mai ușor să comunici și să colaborezi cu ceilalți dacă știi ce personalitate au. Învățând despre stilurile de personalitate înțelegem mai bine în ce fel suntem unici fiecare dintre noi și cum se pot completa reciproc diferite personalități atunci când lucrează împreună într-o echipă, pentru că personalitatea individuală influențează fiecare aspect al vieții, inclusiv performanța la locul de muncă. Cum ar fi dacă ai putea să mobilizezi întreaga motivație a echipei tale, să îmbunătățești dramatic relațiile și să accelerezi rezultatele?

Eu cred că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face toți cei care coordonează echipe pentru a reconecta oamenii și a recontracta motivația în această perioadă provocatoare este să îi ajute pe oameni să se cunoască mai bine și să identifice resorturile motivației lor intrinseci. Când fiecare om își cunoaște punctele tari și slăbiciunile, poate da tot ce este mai bun ca parte din echipă.

Pe cuvânt de Designer CD.